نویسنده و شاعر طنرپرداز ایرانی میگوید: تنها ابزاری که برای روایت 8 سال دفاع مقدس داریم، ادبیات است. ادبیات همیشه میماند. ما در این حوزه آثاری داشتیم اما میتوانیم بهتر باشیم
ناصر فیض در گفتگو با ستاد خبری نمایشگاه ملی دستآوردهای دفاع مقدس، اظهار کرد: اینکه هر سال این ماجرا را گرامی میداریم، تنها ذرهای از وقایعی است که در 8 سال دفاع مقدس اتفاق افتاده است. در این روزگار، با زبان هنر و با زبان غیر معمول میتوان به آن اتفاقات نزدیکتر شد. تنها ابزاری که برای آیندگان داریم، ادبیات است. ادبیات همیشه میماند. نمایشگاه چند روز برگزار میشود وبعد تمام میشود.
این شاعر و نویسنده، ادبیات را ابزاری کارآمد برای بیان اتفاقات دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: بخشی از ادبیات همه جای دنیا، روایت جنگ است اما آن روایات یک چیزشان کم است و آن اعتقاد و ایمان قوی است که در ادبیات ما مخصوصا ادبیات دفاع مقدس وجود دارد. در ادبیاتهای دیگر این ایمان وجود ندارد. در غرب این رویکرد به هنر برای هنر تعبیر میشود که هدفش روایت زیابیی است. نکته اینجاست که ما علاوه بر رویکرد فوق، زیبایی اعتقاد خود را هم منتقل میکنیم.
فیض افزود: وظیفه ما این است که در کنار خیر، بایستیم و با شر مبارزه کنیم. نمود آن جنگ اقتصادی، فرهنگی فعلی است. ما در این جنگ با خلق اثر ادبی میتوانیم بگوییم که دشمن با این ادوات زیادی به جنگ با ما آمد و ما با سلاح اعتقاد به جنگ رفتیم و واقعا پیروز واقعی میدان شدیم. ما با ادبیات میتوانیم به آنها بگوییم که ممکن است دشمن روزی و در جایی به پیروزی مقطعی برسند اما پیروز واقعی ما هستیم.
این شاعر طنزپرداز که در دومین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر نشان درجه اول هنری را بررنده شد، اظهار کرد: در نبرد، میتوان پادگانی را که حامل بمب است، نابود کرد اما آنچه نابود نمیشود، اعتقاد و عقیده است. دشمن در ابزار فکری ضعیف است چرا که پایبند توحید و عدالت نیست. هر آنچه در نظام معرفتی آنها است هست، دنیا طلبی است. ما میتوانیم با ابزار اعتقاد وارد میدان شده و پیروز شویم. ما کشته نمیشویم. شهید میشویم. شهدا زندهاند. ما هر سال یک بار این ابزار شهادت را به نمایش میگذاریم. فیلمهای ما، ادبیات دفاع مقدس است که به تصویر کشیده شده است.
فیض با بیان اینکه «ما در این حوزه آثاری داشتیم اما میتوانیم بهتر باشیم» گفت: چرا نباید در دنیا بهترین رمانهای دفاع مقدس ما، به زبانهای دنیا ترجمه نشود؟ مثلا رمان پایی که جا ماند یکی از بهترین منابع جنگ است. چرا نباید از خلال آن فهمید که اسرای ما چگونه فکر میکردند و چه رنج هایی کشیدند. همه آنها زندگی، خانواده رها کردند و رفتند و شهید یا اسیر شدند. این روزها کمترین وظیفه ما این است که این وقایع را زنده نگه داریم تا دنیا ما را با اعتقاد واقعیمان بشناسد.
ناصر فیض ظهر امروز(1 مهر) در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس حضور یافت.
نمایشگاه ملی دست آوردهای دفاع مقدس و مقاومت با عنوان «اقتدار40» و با شعار محوری «ما قوی هستیم» به مناسبت چهلمین سالگرد حماسه دفاع مقدس، از 2 تا 9 مهر در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برپا است.